headerbanner

Deze (fiets)route (22,8 km) voert door de weidse polders van Lewedorp, Oudedorp en Nieuwdorp, de bedding van het voormalige Sloe en Vlissingen-Oost. Een gevarieerde tocht langs agrarische en haven- en industriebedrijven. Ook de Tweede Wereldoorlog komt voorbij.

©Google Maps©Google Maps

1

Lewedorp was vroeger een gehucht dat behoorde tot de gemeente ’s Heer Arendskerke en in de volksmond bekend stond als Noord-Kraaijert, naar de omringende polder. De gemeenteraad besloot in 1929 de tot dorp uitgegroeide nederzetting een officiële naam te geven: Lewedorp. Genoemd naar jonkheer U. E. Lewe van Nijestein, die van 1892 tot 1933 burgemeester was. De naamkeuze was een huldeblijk voor zijn sociale optreden. Zo hielp hij jongeren aan een huis, door hen geld te lenen tegen gunstige voorwaarden. De route begint bij de bank ter ere van de weldoener van Lewedorp.

Volg de Postweg richting Nieuw- en Sint Joosland. Sla af bij de Noord-Kraaijertsedijk. Rechts ligt café-restaurant De Tol. De naam herinnert aan de tijd dat je moest betalen wanneer je de Postweg passeerde op weg naar of komend van Walcheren.

2

De woning aan de Noord-Kraaijertsedijk die behoort bij de theetuin Sloezicht was vanaf 1775 veerhuis. Hier moest tot de totstandkoming van de Sloedam in 1871 al het verkeer over tussen Zuid-Beveland en Walcheren. Rond het veerhuis annex herberg was het een komen en gaan van passagiers, van wie er velen met een rijtuig werden (weg)gebracht. Ook de post tussen beide voormalige eilanden ging met de veerboot over. De naam Postweg herinnert er nog aan. Op 30 april 1787 sloeg de boot vlak bij het veerhuis om, waardoor schipper Thomas Baan en zeven passagiers verdronken.

Sla rechtsaf de Oude Veerweg (deze loopt door Oude Jacobpolder) in die bij de bocht naar links overgaat in de Quarlespolderweg (in de Qaurlespolder) en sla daarna rechtsaf de Jonker Fransweg in. Deze uitrijden en aan het eind rechtsaf de Binnendijk op. Aan het eind van deze weg linksaf de Boomdijk opslaan en deze gedurende drie kilometer volgen tot je via (opnieuw) de Binnendijk Oudedorp bereikt.

3

Oudedorp is de naam van het gehucht dat oorspronkelijk Sint Joosland heette. Het ontstond na de bedijking van de Oud Sint Jooslandpolder in 1631 en was bedoeld om uit te groeien tot een volwaardig dorp met een kerk. Maar de aanleg van de Middelburgse Polder in 1644 doorkruiste dat. Er kwam namelijk een veer over het Arnemuidse Gat. Daar ontstond het dorp Nieuwland dat in 1650 een kerk kreeg. De naam is gekozen ter onderscheid van Sint Joosland, het Oudedorp. Beide waren zelfstandige gemeenten. Bij de samenvoeging in 1816 ontstond de gemeente Nieuw- en Sint Joosland, die in 1966 opging in de gemeente Middelburg.

Blijf de Binnendijk volgen.

Hoeve Binnendijk 3Hoeve Binnendijk 34

Aan de Binnendijk 3 staat een in 1676 gebouwde hoeve, waarvan het huis bestaat uit een hoger en een lager gedeelte. De Zeeuwse schuur is een stukje ingekort na oorlogsschade in 1943. De boerderij staat op de Top 100 van de Nederlandse Unesco-monumenten. De monumentale hoeve op nr. 5 stamt uit 1705. De interieurverdeling spiegelt met die van nr. 3.

450 meter na Binnendijk nr. 5 rechtsaf naar de Engelandweg. Na 350 meter de rotonde naar links oversteken. Daarna oversteken en linksaf het fietspad op langs de Europaweg Noord.

 

Kloosterboer Vlissingen BVKloosterboer Vlissingen BV5

Vanaf het fietspad voert de route over een lengte van 5 kilometer langs bedrijven. Vlissingen-Oost is de grootste fruithaven van West-Europa. Wie de moeite neemt om na 1,3 kilometer het fietspad van de doodlopende Denemarkenweg (eerste weg rechts) in te slaan ziet daar meer van. Allereerst een vestiging van de Spaanse multinational AMC. Hier worden op duurzame wijze vruchtensappen gebotteld en verpakt. Het gaat om meer dan 120 miljoen liter per jaar. Aan deze weg, maar ook elders in het gebied staan ook koel- en vrieshuizen en containers van de firma Kloosterboer, een grote speler in de opslag van fruit. Grootste klant is de bananenmultinational Chiquita. Deze was vanaf 1982 verbonden aan de haven van Vlissingen Bij HeeremaBij Heeremamaar koos in 2014 voor Vlissingen-Oost vanwege de kortere vaarafstand en de snellere afhandeling van de lading. Aan de Europaweg Noord is ook het terrein waar te nemen van de Heerema Fabrication Group (HFG). Die is gespecialiseerd in engineering en bouwt voor de offshore olie- en gaswinning. Vrijwel altijd zijn er enorme constructies te zien. Ook liggen er vaak oude booreilanden die rijp zijn voor sloop.

Tip Op doordeweekse dragen kan het heel druk zijn door passerende vrachtwagens uit bijna alle hoeken van Europa. Op zaterdag, maar nog meer op zondag, is het veel rustiger. Dan is het de moeite waard om de Frankrijkweg (ter hoogte van Nieuwdorp rechtsaf) in te fietsen en behalve bedrijven en havens ook de grote braakliggende terreinen te zien, waar het wemelt van de vogels.

Steek aan het einde van de Europaweg Noord linksaf over naar de Frankrijkweg richting Nieuwdorp. Aan het eind linksaf het dorp in via de Hertenweg en dan de bordjes volgen naar het museum.

6

De verwerking van uien is van groot belang voor de plaatselijke economie. Daarvan getuigen de bedrijven Monie en MSP Onions aan de Hertenweg. De laatste trok in 2020 de aandacht door de opening van een geautomatiseerde sorteerfabriek, die bij in principe met een i-pad is te besturen. Hier komen trucks uit een groot deel van Europa om 'juun'en daarvan gemaakte producten op te halen. Dat gebeurt alleen op werkdagen, zodat er 's zondags oudewets een weldadige rust heerst.

 

7

BevrijdingsmuseumBevrijdingsmuseumBevrijdingsmuseum Zeeland. Deze 3 hectare grote attractie is het levenswerk van initiatiefnemer Kees Traas. Het museum belicht de hele geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog, met sterke accenten op de Slag om de Schelde en de Slag om de Sloedam.

Eerder was de collectie in een grote schuur ondergebracht. Prinses Margriet verrichte op 25 oktober 2019 de heropening van de sterk uitgebreide attractie. Zij deed dat door over een meelstreep te stappen, net als haar grootmoeder koningin Wilhelmina op 13 maart 1945 in Eede deed, toen ze voor het eerst voet zette op Nederlandse bodem na haar ballingschap in Londen tijdens de oorlog. Het museum is, mede voor het Bevrijdingspark buiten, ook geschikt voor jongeren. Daar is een oorlogslandschap gemaakt met de ingrediënten strand, zee, polder, dijk, bunkers en wapens.

Na het museum Coudorp volgen in zuidelijke richting en na 800 meter linksaf slaan naar de Schippersweg. 

8

Meestoof NederlandMeestoof NederlandMeestoof Nederland aan de Stoofweg 7 is goed zichtbaar vanaf de Schippersweg. Het loont de moeite even van de route af te wijken en de voorgevel te bekijken. De Nederland is een van de weinige die nog bestaan. Ze dienden voor de meekrapnijverheid. De meekrapplant (Rubia tinctorum) was na drie jaar oogstrijp. De wortels dienden voor de productie van rode verfstof. Ze werden in de stoven gedroogd en gemalen met rosmolens. De meekrapnijverheid bracht Zeeland tot in het derde kwart van de 19e eeuw rijkdom. Daaraan kwam een eind nadat in 1868 in Duitsland een synthetisch methode werd ontdekt om de verf te produceren. Meestoof Nederland is in 1826 gebouwd op initiatief van Bastiaan Remijn en Willem Hoondert.

De Schippersweg uitrijden en aan het eind linksaf de Nieuwe Kraaijertsedijk op. 

De KnaphofDe Knaphof9

Knaphof. Dit gehucht is een voor Zuid-Beveland zeldzaam voorbeeld van een groep (arbeiders)woningen in het buitengebied. In Zeeuws-Vlaanderen komen dergelijke gehuchten veel meer voor. In de streek was/is het ook bekend onder de namen Knap’of’oek en Knaaphof.

Sla na 1400 meter linksaf de afrit af naar de Kasteelweg.

 

 

Hek aan KasteelwegHek aan Kasteelweg10

Kasteelweg. Dat topografische namen bedrieglijk kunnen zijn leert de Kasteelweg. Mede door de aanwezigheid van een vervallen hek lijkt alles erop te wijzen dat hier ooit een adellijk verblijf stond. Niets is echter minder waar. De weg is vernoemd naar een mevrouw Casteelwegh. Deze achternaam is intussen geheel verdwenen.

Sla na ruim 500 meter rechtsaf de Korenweg op die leidt naar het begin- en eindpunt van de route.  

 

Boerderij ZorgvlietBoerderij Zorgvliet11

Zorgvliet. Na ongeveer 600 meter doemt het bord Zorgvliet op. Dat staat er, samen met een tweede aan het andere uiteinde van het gehucht, sinds 2018. Ze kwamen er op aandringen van een inwoner van de buurtschap. Het is genoemd naar een oude hoeve op het perceel Korenweg 5.

 

Klik hier om een reactie te plaatsen