headerbanner

De ui, in goed Zeeuws juun, is het handelsmerk van Oostdijk, waar ook veel fruit wordt geteeld. Het op Zuid-Beveland gelegen dorp telt nog geen vijfhonderd inwoners maar onderscheidt zich door de aanwezigheid van een school, een winkel en een dorpshuis. Kom daar maar eens om in plaatsen van vergelijkbare grootte in Nederland. Dat de juun en Oostdijk een twee-eenheid zijn wordt meteen duidelijk voor wie het dorp nadert vanaf zuidelijke richting. Vlakbij het gehucht Luchtenburg staat naast de rotonde bij de Oude Rijksweg een levensgroot kunstwerk in de vorm van een ui. De juun was een idee van Jaap Nieuwenhuijse, directeur van een de uienbedrijven in Oostdijk. Het beeld is ontworpen door de plaatselijke kunstenaar Cok Balkestein. Er kwam geen gemeenschapsgeld aan te pas. De rekening werd voldaan door de acht uienbedrijven in Oostdijk en een machinefabriek uit Kruiningen, waar het is vervaardigd.

Beeld van de Juun in OostdijkBeeld van de Juun in Oostdijk

Saamhorigheid

Winkel De Putter in OostdijkWinkel De Putter in Oostdijk

Saamhorigheid past bij de sfeer in Oostdijk. Dat bewijst ook winkel De Putter, die wordt  beheerd door een stichting met dezelfde naam. Daar kunnen dorpelingen terecht voor een verrassend ruime sortering aan dagelijkse boodschappen. En passant kunnen ze een bakje doen op het naastgelegen terras of boeken ruilen in de bibliotheekhoek. De zaak wordt voor een deel draaiende gehouden als dagbesteding in het raam van een begeleid werkenproject. Klik hier voor meer informatie over De Putter

Dat landbouw ook in de 21e eeuw de pijler is waar de Oostdijkse economie op drijft wordt de passant meteen duidelijk bij het waarnemen van agrarische bedrijven met indrukwekkende schuren en hoge stapels fruitkisten. Het dorpswapen van Oostdijk toont dan ook een peer, een ui en een korenschoof.

Basisschool in OostdijkBasisschool in Oostdijk

Watervloeden

Het dorp werd als heerlijkheid Oostdijk voor het eerst vermeld in 1242. Van die nederzetting is niets meer terug te vinden omdat deze verloren ging tijdens watervloeden in 1530  (Sint Felixvloed) en 1532 (Allerheiligenvloed).  Het huidige dorp is ontstaan nadat in 1642 de dijken werden hersteld. In de kern staan oudere huizen, maar de meeste woningen zijn pas verrezen in het laatste kwart van de 20e eeuw en daarna. Oostdijk telde in 1980 nog 357 inwoners en dertig jaar later waren dat er ruim honderd meer. Het is dus een groeikern. Mede door de relatief jonge bevolkingsopbouw is er ook een christelijke basisschool op reformatorische grondslag die de naam De Bornput draagt. Het huidige gebouw dateert van 2012.

Tot de bouw van een kerk is het nooit gekomen, omdat Oostdijk daar te klein voor was. Een groot deel van de bevolking is lid van de Gereformeerde Gemeente in het naburige Krabbendijke.

Dorpshuis

De Ramp van 1953 kostte aan zes inwoners het leven. De namen van de slachtoffers staan vermeld op dorpshuis Apeldoorn. Tot 1970, toen Oostdijk onder de gemeente Reimerswaal ging vallen, liepen de grenzen van Kruiningen en Krabbendijke door Oostdijk heen. Zodoende werden vier slachtoffers van de Ramp vermeld op een gedenksteen bij de Nederlandse Hervormde Kerk in Kruiningen en twee op een teken in Krabbendijke. Na de watersnood schonk de gemeente Apeldoorn het eerste dorpshuis, dat uit hout was opgetrokken. Het huidige stenen dorpshuis bleef de naam Apeldoorn dragen.

Straatbeeld in OostdijkStraatbeeld in Oostdijk Schuren voor rijke oogsten aan Nieuwlandse BinnendijkSchuren voor rijke oogsten aan Nieuwlandse Binnendijk Welkom in OostdijkWelkom in Oostdijk