headerbanner

Sas van Gent is geen grote toeristentrekker. Veel moois ging teloor. Daardoor kun je amper meer zien dat het een immense vesting was, compleet met bolwerken en stadspoorten. De kaalslag ten spijt bezit Sas van Gent nog mooie dingen die het een bezoek waard maken. Die liggen langs de hieronder beschreven wandeling van 2,6 kilometer.

De compacte binnenstad van Goes leent zich goed voor een korte wandeling die langs de mooiste monumenten voert. De afstand bedraagt amper 3 kilometer.

Hulst noemt zich de meest Vlaamse stad van Nederland. Dat is terecht. De stad ging pas in 1648 behoren tot de toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en behoorde daarvoor tot het graafschap Vlaanderen. De bourgondische sfeer, de streektaal en de architectuur stralen uit dat Middelburg hier ver weg is, zeker figuurlijk. Inwoners oriĆ«nteren zich eerder op Antwerpen dan op de Zeeuwse hoofdstad. In die zin zijn Hulstenaren echte Europeanen. Een wandeling langs tien markante plekken in de stad.

Terneuzen telde in 1960 16.373 inwoners, het was dus een kleine stad, maar het had een veelzijdige middenstand. Voor alles kon je terecht in Terneuzen: zo waren er een ziekenhuis, een kantongerecht, scholen, een belastingkantoor, een bioscoop, een zwembad, een mooie watertoren, een eigen gemeentepolitiekorps, noem maar op, de stad had het allemaal.

Michiel de Ruyter en de zee. Dat is Vlissingen, de enige Nederlandse stad met een boulevard op het zuiden. De stad ook die in menig jaar de meeste zon opvangt van het hele land. Stadspareltjes biedt een wandelroute aan langs 20 vooral cultureel-historische hoogtepunten.