headerbanner

Achterzijde villa Zorgvrij aan de Oude Vlissingseweg in VeldzigtAchterzijde villa Zorgvrij aan de Oude Vlissingseweg in VeldzigtErasmusparkErasmusparkVeldzigt en de Erasmuswijk worden beide begrensd door de zuidoever van het Kanaal door Walcheren en de veel grotere Magistraatwijk. Ze liggen beide in een gebied dat vroeger bijzonder geliefd was bij rijke Walchenaren. Zij bouwden hier hun buitens met bijbehorende parken en tuinen en rentenierden daar in alle rust vlakbij de Zeeuwse hoofdstad.

De huidige wijken zijn geliefde woonoorden. Dat komt mede door de ligging op korte afstand van het stadscentrum en het nabijgelegen NS-station.

 

Kanaal en spoorlijn

Lange tijd ging in Zeeland het verhaal rond dat die rijke heren schuldig waren aan de sloop van het zuidelijke deel van de 16e eeuwse vestingwerken in Middelburg. Zij zouden geen grond hebben willen afstaan voor de aanleg van het Kanaal door Walcheren en het spoorwegtracé Goes-Vlissingen. Historisch onderzoek wees echt uit dat dit niet het geval is. Wel werd dus een flink deel van de vesting afgesnoept. Zodoende werd ook de Vlissingse Poort gesloopt. Dit fraaie monument lag ter hoogte van de Schroebrug. Klik hier voor verhaal over aanleg kanaal en spoorweg

Buiten Veldzigt

Buiten VeldzigtBuiten VeldzigtDe wijk Veldzigt is genoemd naar een gelijknamig buiten. Het herenhuis is nog altijd te bewonderen. De buitenplaats wordt al vermeld in een koopakte uit 1777. Het buiten werd op 19 april 1811 gekocht door dominee Snouck Hurgronje en bleef een eeuw lang in het bezit van zijn familie. Het buiten werd in 1914 verkocht aan Jan Lindenbergh uit Wemeldinge, die van Veldzigt een fruitkwekerij maakte. Begin mei 1940 waren er Franse troepen gelegerd op Veldzigt. Toen zij halsoverkop de aftocht bliezen voor deMet een oprijlaan had Huis Veldzigt meer allure gekregen...Met een oprijlaan had Huis Veldzigt meer allure gekregen... naderende Duitsers is de tuinmanswoning aan de oprijlaan opgeblazen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de bezetters het complex voor het onderbrengen van voertuigen en paarden. Ze bouwden er ook enkele barakken en bunkers. November 1944 moesten ze Veldzigt overhaast verlaten voor het wassende water bij de inundatie van Walcheren.

In 1973 werd Stichting Werkplaatsen Walcheren, een sociale werkvoorziening, de eigenaar. Die verkocht het aan de gemeente Middelburg, waarna vanaf 1997 werd begonnen met de bouw van de wijk.

Het vervallen Huis Veldzigt, dat daarvoor diende als kantoor van de Werkplaatsen Walcheren, werd in 2004 gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bewoning. De wens van de Zeeuwse Milieufederatie om de oprijlaan in stand te houden en te verfraaien werd niet gehonoreerd. De omliggende woningen kwamen dicht bij het herenhuis, dat daardoor wat in de verdrukking kwam. Gelukkig werd aan de zuidkant wel een vijverpartij aangelegd.

Huis Gaternisse Huis Gaternisse Zorgvrij en Gaternisse

Zorgvrij in wintertooiZorgvrij in wintertooiBehalve het oude huis Veldzigt zijn er nog twee villa's die deze omgeving allure geven. Dat zijn Zorgvrij en Gaternisse aan de Oude Vlissingseweg.

Zorgvrij was in de 17e eeuw een buitenplaats met bossen, vijvers en een moestuin. Het huis maakte in 1916 plaats voor de huidige villa. Daarin is het kantoor gevestigd van Bosch en Slabbers, landschapsarchitecten.

Het naastgelegen Gaternisse is rond 1830 gebouwd. De bomen achter dit huis geven nog iets weer van de pracht en praal van de vroegere  landgoederen. Klik hier voor verhaal Heemkundige Kring Walcheren over buitenplaatsen.

Watergang aan Hans LipperheystraatWatergang aan Hans LipperheystraatJohan de BrunestraatJohan de BrunestraatUitvinders

De wijk Veldzigt wordt begrensd door de Oude Vlissingseweg, de Schroeweg en met veel groen omgeven watergangen aan de zuid- en westkant. In de wijk staan bijna 250 woningen. Ze liggen aan straten waarvan de namen verwijzen naar uitvinders, geleerden en kunstenaars die in Middelburg hebben gewerkt. 

 

Park VeldzigtPark VeldzigtKantoor in Park VeldzigtKantoor in Park VeldzigtKantoren

Langs de Schroeweg liggen kantoren uit het eerste decennium van de 21e eeuw. Dat deel wordt Park Veldzigt genoemd. Het opvallendste kantoor is ‘de barcode’, genoemd naar de cijfer- en streepjescombinaties op de gevels. De kantoren worden vooral gebruikt door dienstverlenende instellingen, accountants en vrij gevestigde specialisten die hier hun spreekuren houden.
Aan de Adriaan Coortestraat 1 ligt De Haagbeuk. Dat zorgcomplex bestaat uit huurwoningen voor 55-plussers. Het wordt beheerd door Zorgstroom. Klik hier voor website

Veldzigt © Google MapsVeldzigt © Google MapsVeldzigt © Google MapsVeldzigt © Google MapsAppartementen ErasmuswijkAppartementen ErasmuswijkErasmuswijk

Deze wijk ligt tussen de Oude Vlissingseweg, het Parelwegje, de spoorlijn Middelburg-Vlissingen en de Oosterse Lageweg. De laatste weg liep vroeger door in de huidige Oosterscheldestraat in de Stromenwijk, maar wordt nu doorsneden door het Kanaal door Walcheren. 

De ruim opgezette wijk verrees in de jaren negentig van de 20e eeuw en telt circa 350 woningen. Daarvan zijn er veel vrijstaand, maar er staan ook twee appartementencomplexen.

In de wijk is Het Bolwerk gevestigd, de enige praktijkschool op Walcheren. Klik hier voor website

Erasmuspark MiddelburgErasmuspark MiddelburgGroen

De wijk wordt in het westen geheel begrensd door een park met wandelpaden en waterlopen. Park en wijk worden gescheiden door een kaarsrecht fietspad tussen het Parelwegje en de Oosterse Langeweg.

Casa CaraCasa CaraCasa Cara

Tot de Erasmuswijk wordt ook de bebouwing aan een deel van de westkant van de Oude Vlissingseweg gerekend. Daar staat op de nummers 38 en 40 een bijzonder huis: Casa Cara. Een Spaanse betekenis van deze naam is ‘Geliefd Huis’. Het huis heeft vele bewoners gekend, maar het is ook mogelijk dat het ooit een andere bestemming had. Welke is niet precies duidelijk, maar typisch is dat er in de sloot aan de wegzijde veel medicijnflesjes zijn gevonden. Het oudste pand is dat op nummer 40. Het dateert uit circa 1850. Het andere is enkele decennia later verrezen.  

Dit is het vierde artikel in de serie over Middelburg. Lees ook de reportages over Middelburg, de Stromenwijk en Dauwendaele

KLIK HIER OM EEN REACTIE OP DIT ARTIKEL TE PLAATSEN

Noordelijk deel Erasmuswijk  © Goole MapsNoordelijk deel Erasmuswijk © Goole Maps

Noordelijk deel Erasmuswijk © Google MapsNoordelijk deel Erasmuswijk © Google MapsZuidelijk deel Erasmuswijk © Google MapsZuidelijk deel Erasmuswijk © Google MapsZuidelijk deel Erasmuswijk © Google MapsZuidelijk deel Erasmuswijk © Google MapsGezicht op Hans Lipperheystraat in VeldzigtGezicht op Hans Lipperheystraat in VeldzigtGaternisse van links tot rechtsGaternisse van links tot rechtsSeniorencomplex De Haagbeuk in VeldzigtSeniorencomplex De Haagbeuk in VeldzigtNog net in Veldzigt: hoek Parelwegje en Oude Vlissingseweg met op de achtergrond het kantoor van RijkswaterstaatNog net in Veldzigt: hoek Parelwegje en Oude Vlissingseweg met op de achtergrond het kantoor van RijkswaterstaatDe Amnestylaan slingert speels door bijna de hele ErasmuswijkDe Amnestylaan slingert speels door bijna de hele ErasmuswijkWoningen aan de LutilusstraatWoningen aan de LutilusstraatLommerrijk zicht op Het Bolwerk en molen Ons GenoegenLommerrijk zicht op Het Bolwerk en molen Ons GenoegenNogmaals Casa CaraNogmaals Casa CaraParelwegje aan rand ErasmuswijkParelwegje aan rand Erasmuswijk