headerbanner

Zo zag Jan Luyken Schellach in 1696. Toen stond het buiten er nog dat in de 18e eeuw is verdwenen. Collectie RijksmuseumZo zag Jan Luyken Schellach in 1696. Toen stond het buiten er nog dat in de 18e eeuw is verdwenen. Collectie Rijksmuseum

Beste bezoeker van deze website.

Staatspareltjes houdt in de loop van voorjaar 2023 op te bestaan. U kunt de geschreven teksten desgewenst kopiëren voor eigen gebruik.

Mocht u foto's overnemen dan vragen we u vriendelijk daar als bron bij te zetten: 'foto Willem Staat', tenzij er een andere maker is aangegeven.

De redactie bedankt iedereen die ons voorzag van opbouwende kritiek en aanvullende informatie.

VREDE EN ALLE GOEDS TOEGEWENST AAN IEDEREEN DIE DIT LEEST.

Margreeth Ernens en Willem Staat.

Het noordoosten van Middelburg is de poort naar Veere. Niet alleen is een wijk zo genoemd, het gebied is ook een schakel van fiets- en wandelroutes tussen beide steden. Het is tegelijkertijd een boeiende mengeling van woonwijken, bedrijven, buitengebied, veel groen en de oudste Nederlandse vindplaats van een cavia. Hieronder een beschrijving per gebied/wijk.

©Google Maps©Google MapsNieuw Middelburg

Koningin JulianastraatKoningin JulianastraatVanaf de 19e eeuw komt er bebouwing buiten de vesting Middelburg. Dat is ook het geval aan de Veersesingel. Die vormt de zuidelijke grens van Nieuw-Middelburg. Door het lover heen biedt de singel prachtige uitkijkjes op de Oostkerk en de bolwerken.

Nieuw Middelburg is de oudste stadswijk buiten de vesten. Diverse straten dragen namen uit het Oranjehuis. De huizen in deze Oranjebuurt verrezen in opdracht van de christelijke woningstichting Volksbelang. Die aan onder andere de Hoek Jasmijnstraat en Zacharias JansenstraatHoek Jasmijnstraat en Zacharias JansenstraatJasmijnstraat en de Prins Mauritsstraat waren voor rekening van de socialistische Algemene Woningbouwvereniging. Beide organisaties kregen in 1921 toestemming voor de bouw van de huizen. Die van de socialistische club kregen in de volksmond de naam ‘Rode buurt’.

In het begin van de 20e eeuw ondergingen 260 oude huizen in het hart van de wijk een flinke renovatie. Gelukkig bleef het aanzien van de woningen daarbij vrijwel onveranderd.

Door de bochtige aanleg van diverse straten is saaiheid voorkomen. Dat VeersesingelVeersesingelvolkshuisvesting in het eerste kwart van de 20e eeuw hoog stond aangeschreven kan de passant nog steeds aflezen van de zorgvuldige manier waarop de oude huizen zijn uitgevoerd. Aan de westkant ligt de Sportlaan. Aan de zuidkant staan grote twee-onder-een-kapwoningen uit het tweede kwart van de 20e eeuw. Aan het middendeel staan eenvoudiger woningen uit 1935. Aan het noordoostelijke uiteinde staan apparte-
mentencomplexen uit het eerste decennium van de 21e eeuw met seniorenwoningen. De Nassaulaan vormt de noordelijke grens van Nieuw Middelburg. Aan de zuidzijde staan flatwoningen uit 1963 en 2006. Aan de overkant is op nummer 8 hospice De Casembroot gevestigd. Richting Veerseweg ligt aan die kant de Fazantenhof in de Veersepoort. Een deel van de Veerseweg is de oostelijke grens van de wijk.

Molen

Eén van de vier stenen stellingmolens van Middelburg staat aan de Veerseweg 80. Het gaat om De Koning, volgens kenners de mooiste van het kwartet. Deze is in 1882 gebouwd voor rekening van molenaar D. Nijpjes. Dat gebeurde nadat de voorganger van dit gemaal in 1881 afbrandde. Deze houten stellingmolen dateerde uit 1848 en stond tot aan de verplaatsing in 1867 aan de Winterstraat. De huidige molen telt maar liefst vier koppels maalstenen. Nazaat Piet Nijpjes, de laatste beroepsmolenaar aan de Veerseweg, leerde het vak aan overbuurjongen Johan Hoefkens, die later een zelfstandig bestaan opbouwde als molenmaker. Nijpjes en Hoefkens stonden in 1974 ook aan de wieg van Vereniging De Zeeuwse Molen. Nijpjes overleed in 1979. Molen De Koning wordt sindsdien gaande gehouden door vrijwilligers. Klik hier voor meer informatie.

Veerse Poort

Gezicht op middengebied Veerse PoortGezicht op middengebied Veerse PoortHet contrast tussen de bouwstijlen in Nieuw Middelburg en de bijna een eeuw jongere wijk Veersepoort wordt verzacht door de flats aan de Nassaulaan. Die vormen als het ware een overgang. De nieuwe door Architectuur_
studio Herzberger ontworpen wijk Veerse Poort ligt aan weerszijden van een langgerekt open park. Deze verbindt ook de ProoyensewegProoyensewegVeersepoort met de rest van de stad. Dat geeft de wijk een rustige uitstraling. Drukker is het in de Fazantenhof. Daar ligt het winkelcentrum dat ook klanten trekt uit andere wijken.

Veerse Poort herbergt voornamelijk appartemen-
tencomplexen en vrijstaande woningen in de duurdere prijsklasse. Een klein deel bestaat uit huurwo-
ningen. Het is dan ook de wijk met het hoogste inkomensgemiddelde van Middelburg.

Vrijwel alle straten dragen namen van vogels. Uitzonderingen zijn de Prooijenseweg en het Baaijenompad. Die vormen de groende schakel tussen Veerse Poort en Prooijenspark. Aan de Geersesweg ligt het 1,7 hectare metende terrein van volkstuinvereniging Kweeklust. Ten zuiden daarvan zijn de onderkomens van de Scouting Blauwe Jungle en Scouting Gouden Cirkelgroep.

Prooijenspark

SmitlaanSmitlaanHet noordwestelijke deel van deze wijk  bestaat uit woningen aan straten die de namen dragen van verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog.
De noordkant bestaat uit sportpark Veerse Poort. Hoofdgebruikers zijn de voetbalverenigingen Zeelandia Middelburg en MZVC. (Middel-
burgse Zaterdag Voetbal Club).
Het zuidoostelijke deel, dat wordt begrensd door Prooijenseweg, Nieuwenhovenseweg en C. W. Sturm   is een groene long. Hier staan villa's met grote beboomde tuinen. Het voor fietsers en voetgangers toegankelijke A. C. van Beestpad doorsnijdt het gebied.

HeerlijkheidswegHeerlijkheidswegRamsburg

Dit bedrijventerrein is genoemd naar ’t Hof Ramsburg dat hier in de 18e eeuw aan de Oude Veerseweg is gebouwd in opdracht van de wijnkoopman Jacques Balguerie. Dat gebouw verrees op de plek waar sinds de 16e eeuw een boerderij stond. De buitenplaats lag ten noordwesten van mountainbikecircuit De Belt. De Walcherse Archeologische Dienst trof op het terrein een afvalkuil aan die de resten bevatten van vele flessen wijn en luxe glasgoed. Die vondsten illustreren het goede leven op het Hof Ramsburg. De opmerkelijkste ontdekking vormde echter de onderkaak van een cavia. Dit diertje is in de 18e eeuw als curiositeit vanuit Zuid-Amerika naar Nederland verscheept. Het gaat om de oudste vondst van een cavia in ons land. Klik hier voor rapport over opgravingen. 

Fietsen, wandelen en sporten

Parkeerterrein en CucclehubParkeerterrein en CucclehubRamsburg is niet alleen bedrijventerrein, maar vervult ook een belangrijke toeristische functie. Mensen kunnen hier hun auto stallen en een fiets huren bij de Cyclehub aan de Stadsambachtsweg 6. Klik hier voor website. Deze ligt aan een parkeerterrein die ook fungeert als camperparkeerterrein (niet voor overnachtingen). De Cyclehub vormt het startpunt van fiets en wandelroutes. Klik hier voor wandelroute van 14 kilometer. 

Wandelaars kunnen hier ook zonder risico zonder route aan een tocht beginnen. Klim de trap op bij het camperterrein bij de Cyclehub en je bent op het looppad aan het Kanaal door Walcheren. Daarlangs kun je heerlijk stappen naar Veere.

Liefhebbers van bootcamp kunnen aan hun trekken komen bij het Circuit & Krachttraining Middelburg aan de Oude Veerseweg 22. Wie van mountainbiken houdt kan prima terecht op De Belt. Dit circuit ligt op twee voormalige vuilstortplaatsen aan de Oude Veerseweg, bij de oever van het Kanaal door Walcheren. 

Ten zuiden van het circuit ligt de hoeve Boschwijk als groene oase. De boerderij is genoemd naar de buitenplaats van dezelfde naam op deze plek. Aan de Oude Veerseweg 26 is stalhouderij Labrujere-Boone gevestigd. Deze verzorgt rondritten door de binnenstad. Op verzoek rijden de paardentrams gezelschappen ook elders in de omgeving rond. Klik hier voor website. Lepelaar in sloot bij Boschwijk, vlak langs het fietspadLepelaar in sloot bij Boschwijk, vlak langs het fietspad

Bedrijven

Een curiositeit is de drukbezochte kringloopwinkel Ramsjburg. De opbrengst van de meubelen, kleding, boeken en andere artikelen die vrijwilligers hier verkopen is bestemd voor de zending van de Gereformeerde Gemeenten. Klik hier voor website. 

Een zeer beeldbepalend pand is dat van groothandel UniPharma VOF. Dit bedrijf verkoopt drogisterij-artikelen, zelfzorggeneesmid-
delen, gezondheids-
producten, natuurlijke cosmetica en biologische en functionele voeding. Het is gevestigd aan de Heerlijkheidsweg 20. Klik hier voor website. 

De N57 doorsnijdt Ramsburg en de daar liggende Oude Veerseweg. Fietsers en voetgangers kunnen nog wel van het ene naar het andere deel van deze verbinding.

Vogelkijkwand KrooneveldVogelkijkwand KrooneveldKrooneveld

Beflijster in natuurgebied Oude VeersewegBeflijster in natuurgebied Oude VeersewegDe Oude Veerseweg, waaraan enkele boerderijen liggen, kronkelt door het hele gebied Krooneveld. Het is een geliefde route voor fietsers en wandelaars van een naar Veere. Aan de doodlopende Bergweg ligt natuurweide Oude Veerseweg. Klik hier voor website. 
Tegen de kanaaldijk ligt aan de Oude Veerseweg een picknickplaats. Is die vrij, dan kun je hier zelf meegebrachte drank en etenswaren nuttigen.
Vlakbij liggen de trappen naar de dijken van het Kanaal door Walcheren. Het loont de moeite om hier een kijkje te nemen, want het uitzicht over het water en richting Kleverskerke is verrassend.

Schellach

Stallen kaasboerderijStallen kaasboerderijSchellach ligt in het noordelijkste puntje van Middelburg. Het is bij de meeste mensen in de streek vooral bekend door de gelijknamige kaasboerderij aan de Golsteinseweg 25. Bezoekers kunnen hier ook op het terras wat consumeren en/of de runderstallen bezichtigen. Kinderen kunnen ’s zomers de kalveren aaien en ronddollen op de speelweide. Klik hier voor website. 

Stal Groot ProoyenStal Groot ProoyenAan de Prooijenseweg ligt manege en hengstenhouderij Stal Groot Prooyen. De naam daarvan herinnert aan het gelijknamige landgoed in deze omgeving. Klik hier voor website. 

De Prooijenseweg biedt de passant onvermoede vergezichten, zo vlak bij de stad. Het pad langs de Veerse Watergang is onderdeel van diverse wandelroutes. Hier stond de kerk van Schellach (verhoging naast het hek)Hier stond de kerk van Schellach (verhoging naast het hek)Zuidelijk gaat de weg over in Haneveldweg, ook al genoemd naar een voormalige buitenplaats.

Het gehucht Schellach was tot aan de Tachtigjarige Oorlog een dorp met een kerk, een kasteel en een molen. Het Beleg van Middelburg (1572-1574) werd Schellach net als een aantal andere dorpen in de regio fataal. Tijdens de guerrilla die de Watergeuzen en Spaanse troepen op Walcheren uitvochten zijn de kerk en de molen verwoest. Het bedehuis is niet meer hersteld, waardoor de meeste inwoners naar elders vertrokken. Zonder kerk had een dorp in de 16e eeuw namelijk geen bestaan. De plaats waar de kerk stond, is als verhoging zeer goed waarneembaar aan de noordkant van de Golsteinseweg, vlakbij de Veerse Watergang (in oostelijke richting vanaf de kaasboerderij). Het kasteel van de heren van Schellach lag bij de boerderij op de hoek van de Schellachseweg.

Naast de locatie van zorginstelling ’s Heerenloo aan de Golsteinseweg 6 is in 2013 archeologisch onderzoek gedaan naar het mogelijk 12e eeuws mottekasteel en de buitenplaats De Fruitberg. Dat leverde weinig resultaten op.

Op nummer 4 is een locatie van zorginstelling Tragel. Die is gevestigd op het terrein van boerderij de Fruitberg, genoemd naar het voormalige landgoed bij nummer 5.

Golsteinseweg, oostzijde richting VeerseweGolsteinseweg, oostzijde richting Veersewe

Veerse Watergang Golsteinseweg, gezien in de richting van Middelburg Veerse Watergang Golsteinseweg, gezien in de richting van Middelburg Veerse Watergang in de richting van Veere GezienVeerse Watergang in de richting van Veere GezienLangs de N57 bij Stal Groot ProoyenLangs de N57 bij Stal Groot ProoyenAchter de dijk bij KrooneveldAchter de dijk bij Krooneveld

 Oude Veerseweg in KrooneveldOude Veerseweg in KrooneveldGezicht op boerderij Oude Veerseweg bij de HaneveldwegGezicht op boerderij Oude Veerseweg bij de HaneveldwegOprijlaan naar boederij in KrooneveldOprijlaan naar boederij in Krooneveld

Trap naar Kanaal door Walcheren bij parkeerplaats Cyclehub RamsburgTrap naar Kanaal door Walcheren bij parkeerplaats Cyclehub RamsburgAan de andere kant van de trap...Aan de andere kant van de trap...Gezicht richting Middelburg vanaf KanaalpadGezicht richting Middelburg vanaf KanaalpadStal aan de Oude VeersewegStal aan de Oude Veerseweg

 Ramsjburg inRamsburgRamsjburg inRamsburgGezicht op BoschwijckGezicht op BoschwijckOude Veerseweg bij RamsburgOude Veerseweg bij RamsburgLandzaatpad in wijk ProoijensparkLandzaatpad in wijk ProoijensparkVan Beestpad in ProoijensparkVan Beestpad in ProoijensparkSportpark ProoijensparkSportpark Prooijenspark

Hoogenboomstraat ProoijensparkHoogenboomstraat ProoijensparkNog een keer de VeersewegNog een keer de VeersewegBaaijenompad bij Veerse Poort Baaijenompad bij Veerse Poort Mooimanpad langs A57 in Veerse PoortMooimanpad langs A57 in Veerse PoortSteenvliet aan Prooijenseweg op de grens van de wijken Prooijenspark en Veerse PoortSteenvliet aan Prooijenseweg op de grens van de wijken Prooijenspark en Veerse PoortMolen De Koning aan de VeersewegMolen De Koning aan de VeersewegJacob Catsstraat in Nieuw MiddelburgJacob Catsstraat in Nieuw MiddelburgGedenksteen in Nieuw MiddelburgGedenksteen in Nieuw MiddelburgPrinses Beatrixstraat Nieuw Middelburg Prinses Beatrixstraat Nieuw Middelburg Prinses Margrietstraat Nieuw MiddelburgPrinses Margrietstraat Nieuw MiddelburgZacharias Jansrenstraat in Nieuw MiddelburgZacharias Jansrenstraat in Nieuw MiddelburgVeerseweg op de grens van Nieuw Middelburg en Veerse PoortVeerseweg op de grens van Nieuw Middelburg en Veerse PoortVeersewegVeersewegKlik hier om een reactie te plaatsen