headerbanner

Zuid-Europa? Nee, bij Roompot Marina aan de Oosterschelde-oevers in KamperlandZuid-Europa? Nee, bij Roompot Marina aan de Oosterschelde-oevers in KamperlandKamperland groeide dankzij de recreatie uit tot het grootste dorp op Noord-Beveland. Het grenst aan het Veerse Meer, de Noordzee en de Oosterschelde. Dat betekent strandpleizer en legio mogelijkheden voor watersporters. Mede dankzij de  recreatie beschikt Kamperland over een uitstekende middenstand en veel horeca. 

Het huidige dorp Kamperland is de tweede nederzetting op deze locatie. Het oude dorp droeg de naam  Campen. Dit werd al genoemd in de tiende eeuw. De naam is afgeleid van het Veerstraat KamperlandVeerstraat KamperlandLatijnse Campus, dat veld betekent. Het werd in 1170 al vermeld als zelfstandig parochie. Campen was dan ook belangrijk vanwege de veerverbinding met Veere op Walcheren.

Het dorp had al zwaar te lijden van de Sint Felixvloed op 5 november 1530. De Allerheiligenvloed in 1532 betekende het eind van Campen. Heel Noord-Beveland werd toen trouwens een prooi der golven. De verwoesting wasZorgappartementen aan de Nieuwstraat in Kamperland. Links dorpshuisZorgappartementen aan de Nieuwstraat in Kamperland. Links dorpshuis algemeen. De toren van de oude dorpskerk van Kortgene is het enige gebouw op Noord-Beveland dat van voor deze waterramp dateert.

Langzamerhand kwam Noord-Beveland weer boven water. Door herbedijking ontstond in 1598 de Heer Janzpolder. In 1658 is oostwaarts daarvan de Polder Kamperland bedijkt. Daar ontstond enige bebouwing. Aanvankelijk stelde het echter weinig voor, zo leert het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden (deel 6, 1845)  van A. J. van der AA. Hij omschrijft Kamperland als een gehucht. Campensnieuwland, ten noorden van het huidige dorp, was lange tijd belangrijker.

Kerken

Kerk De Ark in KamperlandKerk De Ark in KamperlandDat het nieuwe Kamperland lange tijd klein bleef blijkt verder uit het feit dat het ruim twee eeuwen duurde voordat er een kerk kwam. In 1866 ontstond er een Christelijke Afgescheiden Gemeente. Deze droeg vanaf de Doleantiebeweging van Abraham Kuyper de naam Gereformeerde Kerk. De huidige kerk draagt de naam De Ark en staat aan de Veerweg. Deze is van de plaatselijke Protestantse gemeente, die ontstond toen de Gereformeerde en de Nederlandse Hervormde gemeenten fuseerden. Aan de Veerweg staat ook de in 1901 gebouwde Nederlandse Hervormde kerk. Die is in 1998 buiten gebruik gesteld. 

Straatdorp

De oudste bebouwing in Kamperland is gesitueerd langs de Veerweg en de achtergelegen Nieuwstraat, waardoor je kunt spreken van een straatdorp. Aan de Noordzeezijde van Kamperland ligt een duingebied van drie kilometer lang, het enige van Noord-Beveland.

Door de afsluiting van Het Veerse Gat en de opening van de Zandkreekdam in 1960 en de Veerse Gatdam in 1961 werd Kamperland over de weg bereikbaar. Sindsdien groeide het voormalige landbouwdorp uit tot een plaats waar recreatie de voornaamste bron van bestaan werd.

Brouwerij

Restaurant-bierbrouwerij Emelisse herinnert aan het klooster van het verdwenen gelijknamige dorp. Dat was gelegen tussen Kats en Colijnsplaat. Het klooster is wegens de voortdurende dreiging van het water in 1302 is verplaatst naar Aagtekerke op Walcheren. Het kreeg daar de naam Waterlooswerve, een verwijzing naar de vrees voor watervloeden. De brouwerij is in 2005 gebouwd naast de voormalige ijsbaan van Kamperland. Hier wordt bier gebrouwen van op Noord-Beveland geteelde gerst.Het veer op Kamperland vertrekt vanaf de Campveerse TorenHet veer op Kamperland vertrekt vanaf de Campveerse Toren

Veerverbinding

Van begin mei tot eind september kun je tussen Kamperland en Veere het Veerse Meer over met een pontje. Dat de groei van de recreatie in Kamperland spectaculair was kun je afmeten aan de omvang van de vakantieparken Rancho Grande, Schotsman Ruiterplaat. Deze zijn samen qua omvang groter dan de eigenlijke dorpskern. Daarbij komen nog de vakantieparken De Banjaard aan de Noordzeekust en Delta Marina.

Verwijzingen naar attracties Uithaven Verwijzingen naar attracties Uithaven Jachthaven Marina

 

Deze ligt aan de monding van de voormalige landbouwhaven van Kamerland en grenst dus aan het Veerse Meer. Deze wordt geƫxploiteerd door de gemeente Noord-Beveland.

Uithaven

Deze ligt aan het einde van de voormalige landbouwhaven aan de grens van het dorpscentrum. In deze haven wordt een groot aantal attracties aangeboden, waaronder sprintfietsen, lasersquash, Mission Possible (kraak de kluis), botsautovoetbal, Fish4feet, planetarium, Vortex Tunnel en Mirror Maze. Bovendien zijn er restaurants en starten hier rondvaarten. 

Haven Roompot MarinaHaven Roompot MarinaHaven Roompot Marina

Deze ligt ten noorden van Kamperland aan de Oosterschelde bij het gelijknamige recreatiepark, dat over een subtropisch zwemparadijs beschikt. Klik hier voor meer informatie.

Algemene adressen recreatie

Klik hier voor restaurants.

Klik hier voor campingsRancho Grande KamperlandRancho Grande Kamperland

Camperplaats

Deze is in 2013 geopend aan de Camperweg bij het Veerse Meer. Deze biedt plaats aan honderd campers en was bij aanleg de grootste voorziening van deze soort in Nederland. Klik hier voor meer informatie.

Jacobahaven

Deze is in de jaren tachtig en negentig van de 20e eeuw gebruikt als werkhaven voor de aanleg van de Pijlerdam in de Oosterschelde. Hier is in 2013 begonnen met de commerciƫle teelt van zeewier ten behoeve van de horeca. Klik hier voor meer informatie

Gemeente

Kamperland heeft nooit de status van zelfstandige gemeente gekend. Het behoorde tot de gemeente Wissenkerke tot in 1995 de gemeente Noord-Beveland werd gevormd die het gehele voormalige eiland omvat. Kamperland telde 2095 inwoners per 1 januari 2013.

Gehuchten rond Kamperland.

Campensnieuwland

Dit gehucht ligt even ten noorden van het dorp. Het was aan het begin van de 19e eeuw zelfs zo belangrijk dat het toen een burgerlijke gemeente. Het was ook groter dan Kamperland, dat vanaf de tweede helft vande 19e eeuw tot bloei kwam op de plek waar in de jaren 1530-1532 verzwolgen dorp Campen heeft gelegen. Daarom verrees de molen aan het huidige Molenpad ook veel dichter bij Campensnieuwland, dan bij Kamperland. De romp van deze in 1849 gebouwde grondzeiler is nog altijd aanwezig. De Campensnieuwlandpolder, waaraan het ghucht direct is gelegen, is met 38 hectare de kleinste van Noord-Beveland.  CampensnieuwlandCampensnieuwlandHet gehucht JacobaHet gehucht Jacoba

Jacoba(dijk)

Dit gehucht ligt in de in 1769 bedijkte Jacobapolder tussen Kamperland en De Banjaard. Het bestaat uit vrijstaande boerderijen en woningen aan en rond Jacobadijk.PlankendorpPlankendorp

Plankendorp

Dit uit ongeveer tien huizen bestaande gehucht is gesitueerd rond de Stekeldijk en Langeweg, tussen Kamperland en Geersdijk.

Stroodorp

Dit gehucht is gesitueerd rond de Oosthavensedijk en de Stroodorpseweg en bestaat uit zo'n 35 verspreid staande woningen en boerderijen.

Grenspaal in Stroodorp van de ambachten Soelekerke in Kamperland en WissenkerkeGrenspaal in Stroodorp van de ambachten Soelekerke in Kamperland en WissenkerkeIn de voormalige Hervormde kerk is in 2017 een restaurant geopendIn de voormalige Hervormde kerk is in 2017 een restaurant geopend

Hotel in de BanjaardHotel in de BanjaardMarinuswerf in Rancho GrandeMarinuswerf in Rancho GrandeFrietkot BanjaardFrietkot BanjaardCoupure Westhavendijk Coupure Westhavendijk Gehucht JacobaGehucht JacobaJohannes Vermeer schilderde rond 1660 zijn beroemde Melkmeisje. Zij was trouwens geen melkverkoopster, maar een dienstbode die de drank uitgoot. Aan de Jacobadijk heeft de familie Vermeer een melktap! Johannes Vermeer schilderde rond 1660 zijn beroemde Melkmeisje. Zij was trouwens geen melkverkoopster, maar een dienstbode die de drank uitgoot. Aan de Jacobadijk heeft de familie Vermeer een melktap! Interieur melktapInterieur melktap