headerbanner

Het KoekoeksjongHet KoekoeksjongEnsemble van unieke instrumenten.Ensemble van unieke instrumenten.Museumcafé Het Koekoeksnest is gevestigd in de monumentale schuur van de boerderij aan de Sint Jansdijk 7a in Nieuwvliet. Dit is volgens Staatspareltjes de interessantste attractie uit de wijde omtrek. Niet alleen omdat je er dingen ziet die uniek zijn op de wereld, maar ook omdat alles wat hier staat en klinkt heel mooi gemaakt is. Ook als het weer grijs is of wanneer je in een sombere bui mocht wezen heb je grote kans dat je hier blij van wordt.

Alles wat hier wordt getoond is gemaakt door kunstenaar Ronald Spiessens uit het gehucht Boerenhol. Hij had een visioen en bracht dat tot werkelijkheid. Wie wil begrijpen wat voor visioen dat

Fluitenlamp van Ronald SpiessensFluitenlamp van Ronald Spiessens

was moet misschien even kijken naar wat er naast de ingang hangt: een grote sleutel. Dat is een ontwijfelbaar een verwijzing met een knipoog naar Sinte Pier, ofwel de naamgever van het oude Nieuwvliet. Dat was immers de patroonheilige Sint Petrus of Sint Pieter, de sleutelbewaarder. Je loopt langs om de sleutel om de gedroomde hemel van Spiessens binnen te komen.

De kunstenaar koos voor de naam Koekoeksnest omdat hij als het ware zijn vindingen hier heeft neergezet zoals een koekoek zijn eieren in andermans nest deponeert. Het is een walhalla van kunst en muziek. Langs de wanden zie je diverse bewijzen van Spiessens verleden als decorschilder. Deze veelzijdige man, oorspronkelijk opgeleid als technisch ingenieur, is ook nog schrijver. Maar in het Koekoeksnest heeft hij dingen samengebracht die de bezoeker een mystieke ervaring kunnen geven. Want het hoogtepunt zijn toch de vele instrumenten die samen een uniek orkest vormen. Je gooit als bezoeker een luttel bedrag in een gleuf en wordt vervolgens getrakteerd op een concert dat je verder nergens op aarde kunt horen. Muziek uit de hemel van Spiessens.

Gezicht op de bar in Het Koekoeksjong in NieuwvlietGezicht op de bar in Het Koekoeksjong in NieuwvlietAlles wordt hier digitaal aangedreven. Centraal staat het met zelfgemaakte poppen versierde orgel het Koekoeksjong. Tijdens het concert hoor je verder pianola’s, automatische violen, lampen met blokfluiten, steeldrums, een zelf ontworpen model contrabas, een op lucht werkende banjo, geautomatiseerde elektrische guitaren, accordeons en nog meer.

Wanneer de muzieknoten over je worden uitgestrooid zie je ook dat de poppen aan het dansen zijn geslagen die in allerlei hoekjes en gaatjes staan opgesteld. Dat alles gelardeerd met een menigte aan koekoeksklokken. ,,Eén koekoeksklok is kitsch, maar wanneer je er heel veel hebt dan wordt het leuk”, zo sprak Spiessens tijdens een interview. Boven hangt een uurwerk met de tekst: Ook een stilstaande klok geeft tweemaal daags de juiste tijd aan, een gaande klok misschien nooit. Maar als de muziek draait dan gaat de klok wel bewegen, achteruit, dat dan weer wel. Maar dat is misschien wel om aan te geven dat je terug in de tijd gaat, toen de wereld minder klinisch technologisch was.

Er staat een mand met muziekinstrumentjes op de grond. Daar kunt je zelf mee spelen en zo je wilt tegelijkertijd dansen, bijvoorbeeld op de De klok draait hier terug...De klok draait hier terug...tonen van Kedeng-kedeng van Guus Meeuwis. Je weet niet wat je hoort en ziet. Intussen kun je ook nog een blik slaan op de kruiswegstaties en de heiligenbeelden die hier hangen, tussen een telefoon waarmee je gratis kunt bellen naar de hemel.

Je zou bijna vergeten dat dit ook nog een café-restaurant is waar je koffie of bier kunt drinken, maar ’s avonds ook nog een maal kunt genieten. Bij goed weer kun je er heerlijk op het zwaar beboomde terras zitten. Kinderen kunnen er ook nog ravotten in de buitenspeeltuin.

 Ingang Het Koekoeksnest in Nieuwvliet.Ingang Het Koekoeksnest in Nieuwvliet.

De wanden zijn bedekt met decorschilderingenDe wanden zijn bedekt met decorschilderingen

 

Gezicht vanaf de bovenverdieping in Het Koekoesnest.Gezicht vanaf de bovenverdieping in Het Koekoesnest.

Een mystieke ervaring.Een mystieke ervaring.

Erf van Het KoekoesbestErf van Het Koekoesbest

Uitzicht achter de attractie.Uitzicht achter de attractie.