headerbanner

Mettenijedijk NieuwvlietMettenijedijk NieuwvlietDorpshuis NieuwvlietDorpshuis Nieuwvliet Het gezegde dat alle goede dingen in drieën bestaan is op maat bedacht voor Nieuwvliet. Dat bestaat uit het bij strandgasten geliefde Nieuwvliet-Bad, mooie landelijke buitengebieden en een lieflijk dorpje. Nog altijd wordt Nieuwvliet in de regio Sinte Pier genoemd. Dat slaat op het in de 16e eeuw verdronken eerste dorp, dat westelijk van het huidige Nieuwvliet was gelegen. De kerk van dat dorp was gewijd aan Petrus, oftewel Sint Pieter, vandaar die naam. Tegenwoordig vind je Petrus alleen nog terug in het Koekoeksnest (zie verderop in deze reportage). Het bescheiden silhouet van het dorp wordt bepaald door het dakruitertje van de Nederlandse hervormde kerk en de schilderachtige romp van Molen Luteijn.

Recreatiedruk

De aanhoudende groei van het toerisme brengt nadelen met zich mee, vooral voor de inwoners. De leefbaarheid in het dorp staat onder druk door het grote tweede woningenbestand.  Het bevordert de gezelligheid nu eenmaal niet wanneer een groot aantal huizen een flink deel van het jaar leeg staat. Een ander probleem is het lange wachten in winkels, iets waar de bevolking van veel andere toeristische dorpen in Zeeland van kan meepraten. Dan is er ook nog de verkeers- en parkeerdruk. Op zonnige warme dagen loopt het verkeer met name vast op de Sint Bavodijk, mede omdat die dan vaak over een lange afstand dicht staat geparkeerd.

In de zomer van 2020 is de maat vol bij Teuntje de Vries  uit Groede. Zij sticht de werkgroep Toerisme uit Balans en krijgt weldra instemmende reacties. De onvrede betreft niet alleen Nieuwvliet maar de hele strandstrook in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, dus ook Retranchement, Cadzand, Groede en Breskens.  Het initiatief is géén anti-toerismegroep, zo benadrukt de initiatiefneemster in augustus in de Provinciale Zeeuwse Courant: Re,,We willen vooral een tegengeluid laten horen, dat massatoerisme niet bijdraagt aan de leefbaarheid.” Tegenover toerisme moeten goede voorzieningen voor inwoners staan, is één van de uitgangspunten”.

Hieronder een beschrijving van de bezienswaardigheden van Nieuwvliet, om te beginnen de kerken.

Hervormde kerk NieuwvlietHervormde kerk NieuwvlietHervormde kerk

Het bedehuis aan de Dorpsstraat is een zaalkerkje dat stamt uit 1658. De preekstoel, de koperen kroonluchter en het doopbekken stammen nog uit de bouwperiode.  

Dat Nieuwvliet een eigen kerk kreeg is een verhaal apart. Het gebied was in de 17e eeuw weliswaar Nederlands, maar de belastingen werden in die tijd geïnd door de bisdommen Gent en Doornik. Die beslisten ook over kerkbouw. Zij stelden geld beschikbaar voor een nieuwe kerk in Zuidzande en lieten de inwoners van Nieuwvliet, die ook hun zinnen hadden gezet op een eigen bedehuis, met lege handen staan. De laatsten lieten het er niet bij zitten en trokken naar de Raad van State. Dat college oordeelde dat de bisdommen hun huiswerk nog eens moesten overdoen. Dat viel in Zuidzande in slechte aarde. Toen besliste de Raad dat alleen dat dorp een kerk zou krijgen en Nieuwvliet niet. Vervolgens trok de verliezende partij opnieuw naar Doornik en Gent. Uiteindelijk gingen de bisdommen alsnog overstag en kreeg Nieuwvliet net als Zuidzande 800 Vlaamse ponden toegezegd. Toen kon er toch een kerk worden gebouwd. De kerkelijke gemeente is klein en stelt het al sinds 1965 zonder eigen dominee. Dus preekt er altijd iemand van elders. Klik hier voor meer informatie

 

Vrije Evangelische
Gemeente

Kerkgebouw Vrije Evangelische Gemeente NieuwvlietKerkgebouw Vrije Evangelische Gemeente NieuwvlietHet kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente is fraai gelegen aan de Provinciale Weg. De gemeente werd 26 mei 1872 gesticht en hield tot 2004 diensten in een kerkje aan de Sint Bavodijk. Dat werd door troubadour Piet Brakman uit Breskens onvergetelijk bezongen als ‘ ’t Kerkje an d’n diek’. De Vrije Evangelische Gemeente van Nieuwvliet fuseerde in 2001 met die van Retranchement en Breskens. Besloten werd toen om de bestaande kerken af te stoten. De verkoop bracht zoveel op dat daarmee tachtig procent van de bouwkosten kon worden gedekt van de huidige gezamenlijke kerk in Nieuwvliet. De rest werd bijeen gespaard uit collectes en giften. Klik hier voor website.

Molens

Romp Molen LuteijnRomp Molen LuteijnAan de Mettenijedijk staat de incomplete Molen Luteijn. De wieken en de kap van de in 1859 gebouwde wiekendrager zijn in 1923 verwijderd. In de romp bevinden zich nog diverse onderdelen van het zo genoemde gaande werk, waaronder twee maalstenen en een zeldzame pelkist met pelsteen. Met de laatste kan gerst worden gepeld. De romp is rijksmonument vanwege de grote architectonische en landschappelijke waarde. Klik hier voor meer informatie

Aan de Molenweg staat een in 1850 gebouwde grondzeiler op een bergje van twee meter. In de jaren 1958/9 is al het maalwerk eruit gehaald en pakten zich donkere wolken samen boven het gemaal. Vervolgens werd in de jaren zeventig zelfs een sloopvergunning verleend. Maar het tij keerde alsnog, waarna de molen in 1979/80 geheel werd gerestaureerd. Te bezoeken op woensdag en zaterdag van 13.00-17.00 uur. Klik hier voor meer informatie

Museum

Op 1 februari 2020 is Museum De Karekasse gesloten. Het was gevestigd aan de Dorpsstraat 55 was vooral van belang als bewaarplaats van de klederdracht uit het Land van Cadzand. Elders is daar vrijwel niets van te zien. Het museum werdt beheerd door de ‘Stichting tot behoud van de Cadzandse dracht’. 

 

Deze streekdracht verdween rond 1980 uit het straatbeeld. Dat betrof dan de laatste vrouw die deze kleding droeg, want de kinder- en mannendracht was al eerder verdwenen. Deze streekdracht was in zwang in het gebied tussen Cadzand en de omgeving van Biervliet en tussen Breskens en Oostburg. Karekasse is een streeknaam voor karkas. Het gaat om een constructie die op het eerste gezicht veel weg heeft van kippengaas en die bedoeld was om de muts in vorm te houden. Deze karkassen werden ook bij streekdrachten boven de Westerschelde gebruikt, in ieder geval op Zuid-Beveland. Het voordeel was dat je met zo’n karkas veel minder werk hebt aan het stijven van de muts. 

 

 

Speelboerderij Pierewiet

PierewietPierewietSpeelboerderij Pierewiet aan de Mettenijedijk 16 is een begrip in de streek, niet in de laatste plaats omdat je er kinder- en familiefeesten kunt houden. In het vakantieseizoen kunnen kinderen hier alle dagen van de week naar hartenlust spelen. In het voor- en naseizoen is het ook een attractie voor kinderfeestjes en schoolreizen. Regent het, dan biedt de binnenspeeltuin vele vormen van vermaak.

Klik hier voor meer informatie

Horeca en logiesHotel De Stadsherberg in NieuwvlietHotel De Stadsherberg in Nieuwvliet

In het dorp en in Nieuwvliet-Bad kun je op een groot aantal plaatsen logeren.

Aan de Dorpsstraat 31 is B en B De Kersentuin gevestigd. Klik hier voor meer informatie.

Aan de Dorpsstraat 18 staat Hotel De Stadsherberg, waar je niet alleen in hele mooie kamers kunt logeren maar ook kunt tafelen. Klik hier voor website.

Aan de Mettenijedijk 6 vind je Grand Café Restaurant Nieuwvliet, waar je kunt lunchen en dineren tegen billijke prijzen. Klik hier voor website.

Een groot aantal particulieren biedt vakantiewoningen te huur aan. Klik hier voor informatie.

Buitengebied Noord

Mettenijedijk NieuwvlietMettenijedijk Nieuwvliet

Dit gebied tussen Nieuwvliet en Nieuwvliet-Bad wordt gekenmerkt door de aanwezigheid vele dijken en dijkjes.

De Mettenijedijk tussen de dorpskern en de Sint Jansdijk is landschappelijk fraai te noemen. Dat geldt ook voor het zuidelijke deel van de Sint Jansdijk, waar enkele opmerkelijke boerderijen liggen.

In de monumentale schuur van de hoeve op Sint Jansdijk nummer 7a vind je Museumcafé Het Koekoeksnest. Dit is volgens Staatspareltjes de interessantste attractie in de regio. Interessant bovendien voor mensen van alle leeftijden.

Klik hier voor separaat verhaal.

Kruishoofd

Kruishoofd bestaat uit een deel van de Zeeweg en van de Baanstpoldersedijk. Het is eigenlijk alleen nog maar herkenbaar aan de strandopgang Kruishoofd, want het gehucht ligt vastgeplakt aan het pretentieuze Nieuwvliet-Bad.KruishoofdKruishoofd

Nieuwvliet-BadNieuwvliet-BadNieuwvliet-Bad

Dit dorpje heeft de breedste zandstranden van Zeeuws-Vlaanderen en is daarom ook geliefd als badplaats voor gezinnen. Ten westen van Nieuwvliet-Bad ligt de Verdronken Zwarte Polder. Dit natuurgebied is een slufter. De zee heeft hier vrij spel en dringt binnen bij hoge waterstanden. In het gebied zijn doorgangen gemaakt . Je mag er dus niet in (behalve bij excursies van Het Zeeuwse Landschap) maar je krijgt vanaf de paden een mooi beeld van dit terrein. Meer informatie over dorpje, vakantiehuizen, campings en hotels vind je op de website van Nieuwvliet-Bad. Klik hier voor horeca. Klik hier voor campings in Nieuw-Bad en Nieuwvliet

 

Buitengebied Zuid

Ter MoereTer Moere

Ter Moere

Dit schilderachtige en groene gehucht ligt direct ten zuiden van de provinciale weg bij Nieuwvliet en bestaat uit bebouwing aan Ter Moere en de Sint Jorisdijk.

Het gehucht viel eertijds grotendeels onder de voormalige gemeente Zuidzande, maar wordt gezien de geografische ligging ook hier even genoemd. In Ter Moere is een steentjesmonument aangebracht ter herinnering aan basisschool Johan Willem Friso in Nieuwvliet, die aan het eind van het seizoen 2015-2016 werd opgeheven als gevolg van de krimp die zich voordoet in delen van de regio.

 

Marolleput

Redoute MarolleputRedoute Marolleput

Dit hele mooi gehuchtje ligt 1,5 km ten zuiden van Nieuwvliet en behoorde evenals Ter Moere ook deels tot de gemeente Zuidzande. Je bereikt het via Ter Moere en het gehuchtje Akkerput. De naam verwijst naar de streeknaam voor meerkoeten. Aan de voormalige haven, die uitkwam op het Zwarte Gat, ligt de in 2012 gereconstrueerde schans Redoute Marolleput. De schilderachtigheid van dit gebiedje wordt nog vergroot wanneer lakenvelder koeien er staan te grazen of pootje te baden.

In het gehucht ligt Landgoed in de Morellenput. Dat is ook een theetuin, terwijl je er eveneens kunt logeren in een B en B. Klik hier voor meer informatie

Molen NieuwvlietMolen Nieuwvliet

Woning hoek Dorpsstraat/Sint BavodijkWoning hoek Dorpsstraat/Sint BavodijkGemeente en inwonertallen

De voormalige gemeente Nieuwvliet, waaronder ook vielen, Nieuwvliet Bad, Kruishoofd en delen van Marolleput en Ter Moere, telde 530 inwoners in 1815. In 1849 werden 742 inwoners geteld, maar daarna trad een sterke daling in door de crisis in de landbouw en de algemene malaise in de streek. Zodoende woonden er in 1899 nog 583 mensen. Per 1 januari 2011 stonden er 457 geregistreerd. Vanaf 1980 ging Nieuwvliet onderdeel uitmaken van de gemeente Oostburg en vanaf 2003 viel het dorp onder de gemeente Sluis. Klik hier voor website met informatie over recreatie, geschiedenis, recreatiebedrijven en andere aspecten van Nieuwliet.

Grandcafé restaurant NieuwvlietGrandcafé restaurant Nieuwvliet

Bakkerij in NieuwvlietBakkerij in Nieuwvliet

Speelgoedwinkel NieuwvlietSpeelgoedwinkel Nieuwvliet

Karakteristieke villa aan de Sint BavodijkKarakteristieke villa aan de Sint Bavodijk

Cadzandseweg NieuwvlietCadzandseweg Nieuwvliet

Museum De KarrekasseMuseum De Karrekasse

Ingang voormalige museum De KarrekasseIngang voormalige museum De Karrekasse

Hervormde kerkHervormde kerk

Kerkje an den DiekKerkje an den Diek

Nieuwvliet-BadNieuwvliet-Bad

Natuurgebied Verdronken Zwarte PolderNatuurgebied Verdronken Zwarte Polder

Theetuin en B en B MarolleputTheetuin en B en B Marolleput

MarolleputMarolleput

Ter Moere, monument voor basisschoolTer Moere, monument voor basisschool

Interieur De Stadsherberg in NieuwvlietInterieur De Stadsherberg in Nieuwvliet