headerbanner

Zicht op Strijenham vanaf de Oosterscheldedijk.Zicht op Strijenham vanaf de Oosterscheldedijk.Strijenham ligt op het eiland Tholen, direct achter de Oosterscheldedijk. Het dorpje is al vanaf grote afstand herkenbaar door de schoorsteen van het oude stoomgemaal. Het is na de Tweede Wereldoorlog enige tijd als vuurtoren gebruikt. Daarom wordt het ook wel ‘het licht van Strijenham’ genoemd. Strijenham is genoemd naar het in de middeleeuwen ter plaatse afgedamde riviertje de Sriene. Van 1813 tot een de gemeentelijke herindeling van 1 juli 1971 viel Strijenham onder de gemeente Poortvliet. Sindsdien maakt het onderdeel uit van de gemeente Tholen. De dijk bij Strijenham is zeer gewild bij duikers.

De Kettinghoeve aan de Kettingweg 5, op de gevelsteen staat 't Huys Vermuyden, is een mooie langhuisboerderij. Bijzonder is dat de schuur geheel in steen is opgetrokken en niet in hout, zoals in Zeeland meestal gebeurde. Dat duidt op rijkdom van de stichters. De hofdstede is genoemd naar Catharina Ketting, de vrouw van Bartholomeus Vermuyden. De hoeve dateert uit de 17e eeuw en is voor een deel onderkelderd. Bij de boerderij behoort een zomerwoning die wordt verhuurd. In het dorpje is een camping.

De schoorsteen van het oude stoomgemaal bij StrijenhamDe schoorsteen van het oude stoomgemaal bij Strijenham Kettinghoeve of 't Huys Vermuyden.Kettinghoeve of 't Huys Vermuyden.